Da, ova banalnost zaista može da upropasti vaš biznis na društvenim mrežama. U pitanju je jedan detalj u podešavanjima na vašim profilima.

Ovu sitnicu možete da rešite u roku od jednog minuta, ali ako ovo ne uradite, onda ste u riziku da upropastite biznis na društvenim mrežama.

Radi se o dugmetu za dvostruku potvrdu identiteta (Two-factor authentication), koje se nalazi u opciji Podešavanja vašeg Instagram ili Facebook profila.

ČEMU SLUŽI DVOSTRUKA POTVRDA IDENTITETA NA FEJSBUKU I INSTAGRAMU?

Pošto danas postoje brojni i laki načini da vam neko probije šifru uz pomoć različitih softvera namenjenih u tu svrhu, sama šifra nije dovoljna garancija bezbednosti vaših profila. Međutim, ako uključite dvostruku potvrdu indentiteta, čak i u slučaju da vam probiju šifru, oni neće moći da uđu u vaš profil sve dok ne ukucaju kȏd koji dobijate nakon logovanja.

ZAŠTO BI NEKO VAMA HAKOVAO PROFILE I STRANICE?

Ukoliko se bavite vođenjem društvenih mreža i imate aktivne stranice, profile i naloge za oglašavanje, onda sve to može bukvalno u nekoliko minuta da nestane i da bude otuđeno od vas. Hakerima su ciljna grupa upravo ljudi poput vas – koji vode svoj biznis na društvenim mrežama.

Zahvaljujući krađi vaših stranica i profila, oni mogu da ih preimenuju, zatim da na njima objavljuju svoje prevarantske sadržaje, kojim će da u svoju mrežu hvataju nove ljude, a kojima će dalje ili nešto da prodaju, ili da ih navedu da im otkriju podatke, ili kroz instalaciju dodataka preko kojih pristupaju svim šiframa itd.

Ako mislite da neće vas, grdno se varate. U Srbiji postoji dosta biznisa koji su u nekom trenutku prošli kroz ovaj pakao.

MOGU LI SE VRATITI HAKOVANI PROFILI I STRANICE?

Ukoliko se takav upad desi, moguće je uz pomoć Meta podrške (Fejsbuk i Instagram) vratiti većinu profila i stranica, stim što to može da se iskomplikuje i da proces vraćanja potraje i duže od 6 meseci. Takođe, postoje i oni koji nisu uspeli da ih vrate. Ipak, trebalo bi da se u relativno kratkom roku vrate. To sve zavisi od toga koliko je hakovan vaš profil, odnosno šta su sve hakeri učinili sa vašim stranicama i profilima. Najteže je kada vam kompromituju Biznis Menadžer, u kojem je centrirano sve poslovno upravljanje na ove dve društvene mreže.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u vraćanju hakovanih profila, slobodno nam se obratite.

KAKO DA UKLJUČIM TWO-FACTOR AUTHENTICATION?

Vrlo jednostavno, odete na opciju Podešavanja na Fejsbuku na vašem ličnom profilu, a na Instagramu takođe u opciju Podešavanja, kako na vašem ličnom, tako i na poslovnim profilima.

Fejsbuk profil:
Settings/Security and login/Two-factor authetnication

Podešavanja/Bezbednost i prijavljivanje/Dvostruka potvrda identiteta

 Instagram profil
Settings/Security/Two-factor authentication

Podešavanja/Bezbednost/Dvostruka potvrda identiteta

Ako vam je potrebna pomoć, slobodno se obratite.